Roofs 2019-10-70 Een in de breedte variabele dakpan

Productnieuws

Wienerberger introduceert een variabele versie van de klassieke dakpan Verbeterde Holle. Productmanager Geert Kamps van de fabrikant licht de innovatie toe.

De VH is een typisch Nederlandse dakpan (in de zin dat hij veel te zien is in het Nederlandse dakenlandschap), die al sinds omstreeks 1880 wordt geproduceerd. Wienerberger was in 1999 de eerste producent die een aangepaste versie van dit model op de markt bracht. Het betrof toen een aanpassing waardoor de dakpan in de lengte variabel werd. Deze aanpassing werd doorgevoerd op vraag van de markt, dit zorgde er namelijk voor dat bij renovatie de panlatten (indien ze nog goed waren) niet vervangen hoefden te worden. Door de speciaal ontwikkelde kopsluiting werd de pan zodanig in hoogte verstelbaar, dat de verschillende panlatafstanden door de pan konden worden opgevangen. Dit panmodel werd op de markt gebracht onder de naam VHV.

Variabel in breedte

Het nieuwe model, de VHV Vario, is ook variabel in de breedte. Daarmee wordt voorzien in de wens om een dakvlak in de breedte mooi uit te vullen zonder de dakpannen te slijpen bij dakdoorbrekingen en/of de toepassing van hulpstukken (halve of driekwart pannen). Dit scheelt materiaal, afval en tijd. De dakdekker is dus flexibeler geworden in de verwerking van dakpannen. Voorafgaand aan het werk bepaalt hij de werkbreedte en vervolgens kan hij het dakvlak efficiënt en esthetisch fraai voorzien van dakpannen.

Welke aanpassingen heeft de fabrikant doorgevoerd, die dit voor elkaar hebben gekregen? “Het was een relatief lang proces, waarbij we moesten zoeken naar een zekere oplossing om enerzijds het vertrouwde aanzicht van het panmodel te behouden en anderzijds een verschuifbaarheid te creëren waarmee op stramienmaten kan worden gewerkt, die esthetisch en waterdicht is,” aldus Geert Kamps. “Hierbij hebben we gebruik gemaakt van 3D-tekenmodellen. Dit gaf ons het inzicht hoe het waterlabyrint ontworpen moest worden, hoe de dakpannen en hulpstukken goed op elkaar aansluiten en hoe ze op de bestaande cassettes gepositioneerd moeten worden in het productieproces. De krimp van het drogen en bakken wordt hiermee optimaal opgevangen. Ook hebben we al in de ontwerpfase gekeken naar de meest gunstige manier van pallettiseren, zodat de pan zo efficiënt mogelijk en zonder beschadigingen kan worden getransporteerd.”

“Belangrijk bij de ontwikkeling van deze innovatie was dat de uitstraling van het panmodel behouden zou blijven en dat de aanpassingen een dakpan zouden opleveren die technisch minimaal gelijkwaardig aan de oorspronkelijke dakpan zou zijn. We hebben in technisch opzicht zelfs een belangrijke verbetering kunnen doorvoeren. Bij de VHV Vario is de zijsluiting namelijk standaard overlappend geworden. Dat betekent dat er geen naden meer bij de zijsluiting aanwezig zijn, waardoor wordt voorkomen dat vuil zich in de naden kan verzamelen. We hebben de nieuwe dakpan vanzelfsprekend uitgebreid in ons eigen laboratorium getest op windbelasting en waterdichtheid.”

Duurzaamheid

De innovatie gaat gepaard met een compleet onder­steunend assortiment. “We hebben namelijk ook enkele innovaties doorgevoerd om het de verwerker zo gemakkelijk mogelijk te maken,” vervolgt Kamps. “Voor de VHV Vario is een speciale panhaak ontwikkeld, die voorzien is van een ribbeltje, waaraan de verwerker precies kan zien tot hoe diep de panhaak in de lat moet worden bevestigd. De diepte bepaalt immers mede de verankering. Tevens zijn de overige hulpstukken, zoals de gevelpannen en chaperonpannen, in overeenstemming met het nieuwe model vernieuwd.”

Vermeldenswaard is bovendien dat de fabrikant, tegelijk met de introductie van dit nieuwe panmodel, overschakelt op de toepassing van loodvrij glazuur op alle panmodellen. Daarmee wil Wienerberger een steentje bijdragen aan een duurzame en gezonde bouwpraktijk. Kamps: “Op het gebied van duurzaamheid is ook van belang dat alle klei die wij voor onze productie gebruiken uit Nederland ­afkomstig zijn. Alleen al in transport scheelt dit op jaarbasis enorm veel uitstoot.”

De VHV Vario is vanaf heden verkrijgbaar in 14 kleuren. Het oorspronkelijke VHV assortiment is hiermee verdeeld onder de nieuwe VHV Vario en de authentieke VHV ­Klassiek. Bij deze dakpan heeft de scherf dezelfde kleur als het ­oppervlak. De VHV Klassiek is leverbaar in vijf kleuren.

Labels