Roofs 2019-08-79 Casemanager voor langdurig zieke werknemer

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Heeft u ook wel eens het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden, en dan weer van de muur naar het kastje? Dit is mij onlangs ook overkomen. Ik had een vergade­ring op een rijafstand van iets meer dan een uur rijden. Op tijd ben ik aangereden en na bijna twee uur rijden kwam ik op de plaats van bestemming aan. Na de barre zoektocht naar een parkeerplaats heb ik me netjes gemeld bij de receptie. Na legitimatie met een ID-kaart werd me verteld dat de vergadering niet plaatsvond in gebouw U kamer 009, maar in gebouw G kamer 30. Ik zei nog: ‘ Dat klopt volgens mij niet’, maar het antwoord was: ‘Hier kan alles zomaar verzet worden’. Toch maar richting gebouw G gelopen. Daar aangekomen, na 10-15 minuten lopen, werd het duidelijk dat het daar niet te doen was. Weer 10-15 minuten teruggelopen en mezelf weer gemeld bij de receptie. Enkele telefoontjes later bleek de vergadering toch plaats te vinden in gebouw U kamer 009. Het mag duidelijk zijn dat ik een beetje te laat was….

Dit gevalletje miscommunicatie wil je toch niet, en al helemaal niet als je onverhoopt ziek bent. Juist dan is het belangrijk dat zaken niet langs elkaar lopen en je daardoor niet de juiste diagnose krijgt, de juiste specialisten spreekt, de juiste medicijnen krijgt. Een perfecte coördinatie en de juiste dingen doen op het goede moment kunnen zelfs van levensbelang zijn. Je moet er toch niet aan denken foutieve, niet werkende medicijnen te krijgen…

Op het werk moet de werkgever iemand benoemen die uit de uitvoering en bewaking regelt van het Plan van Aanpak, dat is overeengekomen met een langdurig zieke werknemer. Deze persoon wordt benoemd tot casemanager. Meestal is de casemanager de direct leidinggevende, maar dit is niet noodzakelijk. Vooral bij moeilijke of gecompliceerde ziektegevallen moet goed overwogen worden wie de casemanager wordt. Kennis, kunde en ervaring zijn hierbij zeker van belang. Denk hierbij overigens ook aan de voorwaarden, gesteld door het UWV. Afwijken hiervan kan de werkgever veel geld kosten, maar kan ook het verschil betekenen voor de werknemer tussen ziek blijven of de kans op een goede uitstroom met nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Kies daarom de casemanager met zorg: het is niet een taak die je er even ‘bij doet’. Daar is deze taak te belangrijk voor.

De casemanager is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Labels