Roofs 2019-08-46 Parkeerdek Lidl berekend op zware belastingen

Special parkeerdaken

Afgelopen voorjaar opende supermarktketen Lidl, tegenover haar hoofdkantoor in Huizen, haar nieuwe, zogeheten ‘flagshipstore’. De realisatie van het pand is in bouwtechnisch opzicht opvallend vanwege de focus op duurzaamheid. In Roofs juni 2019 publiceerden wij een artikel over het groendak met PV-installatie, in dit artikel richten we de aandacht op het hier gerealiseerde parkeerdek.

De Duitse supermarktketen Lidl heeft de ‘flagshipstore’ in Huizen verhuisd en vernieuwd. Het bedrijf zet daarmee een nieuwe stap in de ontwikkeling van haar concept. Zo is de winkel uitgerust met een versplein, waar brood, agf en vlees/vis/vegan samen zijn gebracht. Ook nieuw is een broodsnijmachine die door klanten zelf te bedienen is. Verder kent de winkel een innovatief zelfscansysteem. Naast het winkelconcept, was in de realisatie van de ‘flagshipstore’ in Huizen ruime aandacht voor duurzaamheid. De supermarktketen, die zich in de markt wil onderscheiden met lage prijzen, heeft flink geïnvesteerd in een degelijke dakopbouw, met de realisatie van een groendak met PV-panelen en een parkeerdek dat is berekend op zware belastingen.

De winkel heeft een BREEAM-NL Outstanding certificering van 5 sterren. Alle nieuwe filialen van de keten worden standaard gebouwd met Energielabel A++++ . Bij de nieuwe supermarkt in Huizen kregen twee dakvlakken een kwalitatieve opbouw: naast het ZinCo groendak met PV-panelen, dat in ons juninummer is beschreven, is het parkeerdek van de parkeer­kelder op de begane grond op een fraaie en kwalitatief zekere manier uitgevoerd. Het betreft een kelderdek van 1200 m² met 20 parkeervakken. De permanente dakopbouw is bestemd voor zwaar verkeer (8 KN/m², met een variabele belasting van maximaal 5 KN/m²). Hiermee is het geschikt voor het parkeren van auto’s en is het dek ook toegankelijk voor hulpdiensten, zoals brandweerwagens.

Degelijke dakopbouw

De opbouw heeft een totale dikte van zo’n 22 cm. Het parkeerdek is na het aanbrengen van de volledig verkleefde dubbellaags dakbedekking voorzien van twee lagen glijfolie ZinCo TGF 21. Deze twee lagen glijfolie zorgen ervoor dat de wrijvende krachten, veroorzaakt door het optrekken en remmen van voertuigen, niet direct op de dakbedekking wordt overgedragen. Op de twee lagen glijfolie is een drainagebaan van onderling aan elkaar gekoppelde ZinCo Elastodrain EL 202 platen met opstaande noppenstructuur aangebracht. De platen zijn vervaardigd uit gevulkaniseerd rubber en hebben een afmeting van 100 x 100 cm. Ze worden gekoppeld met behulp van (circa) vier rubberen verbinders per plaat, op deze manier wordt een solide oppervlak verkregen. Deze zwaar belastbare drainagebaan kan voor de verdere afwerking direct na het aanbrengen bereden worden.

Over de drainagebaan is het ZinCo systeemfilter PV aan­gebracht. Dit filtervlies is thermisch versterkt, UV-gestabiliseerd en mechanisch hoog belastbaar. Het wordt in banen met een breedte van 2 meter breed en een overlap van circa 20 cm gelegd. Het filtervlies zorgt ervoor dat dat de fijne ­fracties van de funderingslaag en eventuele straatlaag niet in de drainagelaag kunnen uitspoelen. Hiermee wordt voorkomen dat de afvoercapaciteit van de drainagebaan in loop der jaren zou verminderen. Tijdens de verwerking kon de opbouw al worden belast door de shovel, de asfalteer­machine en de vrachtwagens.

Het systeem is zodanig ontworpen dat het dezelfde levensduur heeft als het gebouw waar het op is toegepast. Vanzelfsprekend is het hiertoe van belang om de afwerklagen, bestaande uit asfalt en klinkers, goed te onderhouden.

Lidl heeft zich in het voortraject laten adviseren door Attis, adviesbureau voor ruimtelijke inrichting en techniek. ZinCo Benelux heeft de systeemopbouw ter plaatse van het parkeerdek en de bovenliggende dakbegroeiing in combinatie met de PV panelen geadviseerd. Door te kiezen voor een goed doordachte dekopbouw weet de opdrachtgever zich ervan verzekerd dat de afwatering van het parkeerdek de komende 10 jaar (en ook lang daarna) goed zal blijven functioneren. Op deze manier draagt de keuze voor het
daksysteem bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die de supermarktketen zich gesteld heeft. ■

Parkeerdek Flagshipstore Lidl, Huizen

 

  • Opdrachtgever: Lidl Nederland
  • Adviseur ruimtelijke inrichting en techniek: Attis, Dronten
  • Adviseur en leverancier multifunctionele dak- en dekinrichting: ZinCo Benelux, Amsterdam
  • Bouwkundige aannemer: BM Van Houwelingen, Hardinxveld-Giessendam
  • Dakbedekking: Huijbers dakbedekking B.V., Eindhoven
  • Leverancier dakbedekking: quality roofing systems, ‘s-hertogenbosch
  • Aanleg dakbegroeiing en systeemopbouw parkeerdek: Kroeze Hoveniers, Beesd

Labels