Roofs 2019-07-76 Witte dakbedekking voor de grote en kleine dakvlakken

Stichting Roof Update

Witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht, waardoor het dak minder opwarmt. Dit verhoogt het comfort in de ruimten onder het dak, vermindert de kosten voor koeling, verhoogt de prestaties van zonnepanelen en er is zelfs een variant die luchtzuiverende werking heeft. Stichting Roof Update begeleidt grote en kleine projecten met witte dakbedekking in het land.

Op een grote fabriekshal in het zuiden van Nederland brengen dakdekkers een witte dakbedekking aan. Roof Update-lid Eduard Beekhuizen begeleidt het project vanuit zijn functie als project- en accountmanager en bouwkundig adviseur voor Polygum Nederland. “We werken hier aan een omvangrijk renovatieproject: maar liefst 16.000 m² dakbedekking wordt vervangen.”

“In de fabriekshal verrichten specialisten laswerkzaamheden. Regelmatig bereiken vonken via de afzuiginstallatie het dak. De daarop aangebrachte PVC dakbedekking is hierdoor op verschillende plekken beschadigd. De brandplekken zorgden voor lekkages, wat natuurlijk vervelend is, maar zeker in het geval er schade zou ontstaan aan de dure, gespecialiseerde apparatuur van het bedrijf.”

Op het dak komt nu een bitumineuze dakbedekking met een witte steenlaag van het type Carrara. “Bitumen is met 4 mm dikker dan PVC (1,2 tot 1,3 mm). Als een vonkje het bitumen bereikt, zetten ingesloten grafietdeeltjes uit, waardoor er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen,” legt Beekhuizen uit.

“Het PVC is losgesneden en een scheidingslaag is aan­gebracht. In dit geval gebruiken we een enkelzijdig ­gebitumeerd glasvlies dat is vastgeschroefd. Verlijmen kan ook. Daarop is de dakbedekking aangebracht. Het enorme dak is opgebouwd uit verschillende dakdelen, want bij zulke grote oppervlakken moet je rekening houden met dilataties die in de vorm van tussenbanen worden aangebracht. Om een strakker dakvlak te krijgen, is besloten om meerdere dakopstanden weg te halen en het dak door te laten lopen. Er zijn een aantal afvoeren extra gemaakt op de laagste punten.”

Voor de brandveiligheid tijdens het aanbrengen van de nieuwe bitumen dakbedekking is het aan de randen niet toegestaan met een brander te werken. “Hiervoor hebben wij een Carrara variant die je kunt verlijmen en er is zelfs een zelfklevende dakbaan.”

Beekhuizen: “De eigenaar heeft eigen dakdekkers in dienst die het werk uitvoeren. Deze hebben een cursus bij ons ­gevolgd om deze dakbanen onder verzekerde garantie te kunnen leggen. In de nabije toekomst volgen mogelijk nog meer opleidingen, want de eigenaar zal in de komende jaren de daken van zijn andere gebouwen renoveren. Daar zal het naast het verbeteren van de dakbedekking ook gaan om het verbeteren van de isolatiewaarde. Door de lage dakopstanden op dit project is het niet mogelijk extra isolatie aan te brengen, zonder constructieve aanpassingen toe te passen.”

Behalve de bescherming tegen beschadiging door vonken (Polygum Carrara heeft een brandwerendheidklasse van Broof(t1-t4)), heeft deze witte bitumen dakbedekking een toplaag van granulaat (SRI 81) met titaniumoxide die fijnstof omzet in (onschadelijke) natuureigen stoffen, die worden afgevoerd door regenwater. De fabrikant stelt dat 230 m2 jaarlijks de uitstoot van 1 personenauto neutraliseert.

Particulier wil ook wit

Die zuiverende werking was voor de eigenaar van de helft van een twee-onder-één kap woning bij Eindhoven geen argument. “Duurzaamheid natuurlijk wel, maar voor particulieren speelt het luchtzuiverende verhaal niet, want daar zit voor hen geen terugverdienmodel in,” zegt Geert-Jan Derksen, adviseur bij dit project namens Roof Update. De eigenaar van het pand heeft gekozen voor 120 m2 witte dakbedekking. Alle platte daken kregen een nieuwe, witte Polygum Carrara dakbedekking. Met als voornaamste redenen om de kamers onder de platte daken van de bovenverdieping te koelen en het rendement van de zonnepanelen, die op de daken van de uitbouw en de schuur zijn geplaatst, te verhogen. Een witte dakbedekking scheelt tientallen graden in opwarming.

De daken van de woningen zijn ontworpen om nog een extra gewicht te dragen van 120 kg/m2 . Gedacht werd om later ook groene daken te kunnen aanleggen. Maar de daken zijn niet toegankelijk vanuit de woning en er is weinig uitzicht op. Derksen: “Daarmee was het de keuze voor witte dakbedekking ook een gemakkelijke; geen onderhoud en met een levensduur van 38 jaar verder geen omkijken meer. De keuze voor wit bitumen boven PVC kwam voort uit een kostenoverweging; bitumen is iets goedkoper.”

Goedkoper speelde niet bij de keuze voor zonnepanelen. Gekozen is voor innovatieve high performance panelen van LG. Behalve de hoge prestatie van de panelen, levert dit bedrijf 25 jaar garantie op product en prestatie. Er zijn maar enkele leveranciers die deze service verlenen. Het hogere bedrag dat voor de panelen is betaald, verdienen ze in dezelfde tijd terug als goedkopere panelen.

De zonnepanelen staan los op het dak, in een frame verzwaard met tegels. Ieder paneel is voorzien van een optimizer waarmee elk paneel afzonderlijk haar ‘wattage’ afgeeft aan de omvormer. Bij traditioneel aan elkaar gekoppelde zonnepanelen vermindert het zwakste zonnepaneel de prestatie van alle panelen. Zelfs als er maar één paneel in de schaduw ligt, heeft dit een nadelige invloed op alle panelen. De optimizer zorgt ervoor dat elk paneel haar opgebrachte energie volledig afstaat aan de omvormer.

De zonnepanelen dekken het volledige verbruik van de bewoners. Er is in capaciteit iets overgedimensioneerd om straks ook de boiler en het gasfornuis te vervangen en een laadpaal voor de elektrische auto te voeden.

Op dit project is geen waterbergende functie aan het witte dak toegevoegd. Wel zijn de afvoeren afgekoppeld van het riool. Aan de voorzijde gaat het water via een filter de grond in, aan de achterzijde wordt het water gebruikt voor de vijver in de tuin.

Labels