Roofs 2019-04-26 NDA organiseert reünie in bakermat Almere

Erik eN De Anderen

Onlangs ontmoette de oude garde van NDA de nieuwe tijdens een ‘reünie’ in het WTC in Almere. Het feestje mag gezien worden als de officieuze generale voor het jubileumjaar 2021.

Erik Steegman

In 1981 is de NDA (Nederlandse Dakdekkers Associatie) opgericht en in 1987 is de vestiging in Almere geopend. Daarmee was een samenwerkingsverband, momenteel één van de oudste binnen de dakdekkerswereld, een feit. Nu, in 2019, vond de huidige voorzitter Pieter Roterman, ­mede-eigenaar en directeur van Cazdak, het tijd voor een klein feestje. Waarom, zo gaf hij in zijn speech aan, wist hij niet meer duidelijk aan te geven. Er hoeven ook niet ­direct mijlpalen gevierd te worden, zo zal eenieder gedacht ­hebben: als er maar gevierd wordt! Wellicht een reden om dan deze reünie van huidige met ‘oude’ directieleden als generale te beschouwen voor het jubileumjaar 2021, wanneer het NDA op de kop af 40 jaar bestaat.

Daarom was de borrel op de 26ste verdieping van het WTC in Almere een mooi ‘vooruitzicht’. Uitzicht op heel Almere, de grootste daktuin van Flevoland aan de voet van de toren en het oude pand van de NDA nog net te zien achter de ­andere hoge torens: een heel geschikt uitzicht voor de eerste, hernieuwde kennismaking tussen jong en oud.

En dat dit jubileum van 38 jaar een zeldzaamheid is voor een overkoepelende organisatie mag wel een keer in het vakblad Roofs gemeld worden. In de tijd van de oprichting zijn de nu nog steeds aangesloten bedrijven gestart met de oude generatie, die elk hun bedrijf hebben overgedaan aan een jongere garde, die op haar beurt alweer veelal bestaat uit mannen van boven de 50! Een nieuwe generatie staat inmiddels bij velen klaar om in te stromen.

Geschiedenis

De organisatie is in 1981 opgericht als NDA Beheer bv, waarna op 8 september 1987 de opening van het Dak/Informatie en Adviescentrum (DIAC) in Almere werd ­gevierd met het aanbieden van een metalen sculptuur. Deze is meeverhuisd naar het huidige hoofdkantoor in Nieuwegein. Een symbolische sculptuur, met in de cirkel van samenwerking de negen dakranden van alle bedrijven, aangeboden door aandeelhouders en oudgedienden zoals de heren H.W. Kwerreveld, C. Schiebroek, A.J. Tuiten, H. Voormolen, J. Bijlsma, J. Cazemier, E. Egberts en J. Groen.

De basis van de samenwerking was toen ook al het realise­ren van een gezamenlijke inkoop. Cijfers van het huidige ­Coninko bv als inkooporganisatie geven een belangrijke groei aan die ook in die jaren gerealiseerd werd. De in 2012 opgerichte inkooporganisatie beleefde in 2018 een mijlpaal om op krap 30 miljoen euro de jaaromzet af te sluiten met voor 2019 nog een prognose van tussen de € 35- 40 miljoen. Om te vergelijken: de gezamenlijke inkoop lag in 2013 nog rond de € 13 miljoen. In de beste jaren van vóór het millennium lag de omzet, met een dakdekkersbedrijf als Mastum nog aan boord, aanmerkelijk hoger dan de omzet in 2013, maar nog wel lager dan de mijlpaal van afgelopen jaar.

De grootste verandering in de geschiedenis is misschien toch wel de Dakbehoud-formule, die tegenwoordig als ­bindmiddel voor de NDA fungeert. Een merk dat staat als een huis in de branche en waar wij dagelijks in het beheer en duurzaam onderhoud van daken, profijt van hebben. ­Zoals wij in het jubileumnummer van Roofs vanuit een interview met Hans van Pel als NDA-directeur al geconstateerd hebben, zijn de belangrijke pijlers van weleer blijven bestaan: het DIAC, als onafhankelijk adviesbureau, Coninko, inkoop en Dakbehoud waarbij in circulaire tijden nu ook weer het Duurzaam Dak Concept is ontstaan. Alleen de poppetjes met de markante gezichten veranderen nog wel eens. En zoals Dirk Lahuis, directeur van 2000 tot 2015, aangaf ­tijdens de reünie: “Fijn dat ik voor deze club mocht werken,” zo heeft iedereen er zijn eigen positieve gedachten bij.

Labels