Roofs 2019-02-91 Voorkom schijnveiligheid

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Op grote hoogte, een adembenemend uitzicht, een zacht briesje door je haren. De adrenaline giert door de aderen. Bij bungeejumpen, ook wel genoemd elastiekspringen, springt iemand die vastgebonden is aan een elastieken koord van grote hoogte naar beneden. Al dagen kijk je hiernaar uit. Spannend. En dan is de dag daar. Je bent aangekomen op deze grote hoogte. Je laat je leiden door de mensen ter plaatse, je denkt zelf niet meer na, je doet je harnas om. En dan de sprong. Waaaaaaanzinnig en spectaculair. Een geweldige ervaring en mooie foto’s als herinnering.

Maar achteraf de twijfel: je waande jezelf veilig. Je vertrouwde op de deskundigen en je vertrouwde het materiaal waarmee gewerkt wordt….blindelings. Maar stel dat het elastiek te lang was? Je weet het niet zeker: de veiligheid was toch schijnveiligheid.

Schijnveiligheid ligt dagelijks op de loer! Is het materieel waarmee gewerkt wordt in goede staat? Volstaat het ­materieel wel voor de werkzaamheden? Is de werkmethode wel de juiste?

Een goed voorbeeld is het aangelijnd werken op hoogte. Je waant je veilig, maar door niet de juiste stand in te ­nemen en de lijn toch iets te lang te laten, kan een val fataal ­aflopen. Doordat pendulewerking kan voorkomen, worden er wellicht onbewust risico’s gelopen.

Met pendulewerking wordt bedoeld: de zwaai- ofwel ­slingerbewegingen (het penduleren) die er gemaakt worden als gevolg van een val, waarbij de verbinding tussen de gebruiker en het verankeringspunt niet meer loodrecht is. Geadviseerd wordt om niet meer dan 2 meter weg te lopen van de loodlijn om de bijbehorende risico’s niet te groot te laten zijn.

Zo zijn er dagelijks honderden voorbeelden van onveilige situaties of onveilig handelen. Goed materiaal en goede instructie zijn absoluut noodzakelijk. Het alleen aan een touwtje aangelijnd zitten is niet voldoende. Vraag jezelf altijd af of het veilig is.

Onwetendheid, onkunde en onverschilligheid van leiding­gevenden staan aan de basis van (schijn)veiligheid. ­Veiligheid moet altijd besproken kunnen worden en waar nodig aangepakt worden.

Het standpunt is altijd: werk veilig of werk niet! Aan dit standpunt mag absoluut niet getornd worden!

Labels