Roofs 2018-12-88 Nieuwslijn

agenda

23-24 januari 2019, InterSolution 2019
Flanders Expo, Gent, www.intersolution.be

4-8 februari 2019, Bouwbeurs 2019
Jaarbeurs Utrecht, Info: www.bouwbeurs.nl

BENG-eisen bekendgemaakt

Dinsdag 20 november 2018 zijn tijdens het NEN-congres ‘EPG 2.0’ de aangepaste BENG-eisen bekendgemaakt. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) wordt vanaf 2020 de standaard waaraan nieuwbouwaanvragen moeten voldoen. De BENG-eisen hebben grote impact op de bouwkosten van toekomstige projecten.

De concepteisen voor de gemiddelde nieuwbouwwoning zijn vastgesteld op 70 kWh/m2/jaar voor BENG 1 (energiebehoefte), 30 kWh/m2 /jaar voor BENG 2 (primair fossiel energieverbruik) en 50% voor BENG 3 (aandeel hernieuwbare energie). Vanwege ontwerpvrijheid en betaalbaarheid zijn voor woningen met een ongunstige geometrieverhouding andere eisen opgesteld.

De nieuwe BENG-eisen wijken af van de getallen zoals deze in 2015 voorgenomen waren. Dit heeft een aantal redenen. Zo heeft NEN een uitgebreide kostenoptimalisatietoets laten uitvoeren. Hieruit is gebleken dat de eisen zoals in 2015 opgesteld niet realistisch uitgevoerd konden worden, de oorspronkelijke BENG-eis zou hiermee veel te duur worden.

De recent uitgebrachte NTA 8800 is een nieuwe berekeningsmethode voor de energieprestatie van gebouwen die alle oude methodes vervangt. Het gevolg hiervan is een aantal aangepaste waarden in de BENG-eis. Zo wordt in BENG 1, de eis voor energiebehoefte, het ventilatiesysteem niet meer gewaardeerd. Deze is nog wel opgenomen in BENG 2.

Generieke poortinstructie per 1 april 2019

Op bouwlocaties van organisaties die aangesloten zijn bij Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) moet iedereen per 1 april 2019 een GPI (Generieke poortinstructie) gevolgd hebben en voor de bijbehorende toets zijn geslaagd. Vanaf die datum moeten alle eigen medewerkers en medewerkers van alle onderaannemers en toeleveranciers, die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats, hun GPI gehaald hebben en laten zien om toegang te krijgen tot de bouwplaats. ­Overigens behouden de aangesloten partijen ook de mogelijkheid om per bouwplaats aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen.

Zaanstad Dakwerken sluit zich aan bij CONINKO

Op 1 november is de samenwerking (per 1 januari 2019) bezegeld tussen CONINKO (Coöperatieve Inkoop Organisatie) en Zaanstad Dakwerken. Momenteel zijn er 17 bedrijven aangesloten met een ­gezamenlijke omzettarget van €30 miljoen voor 2019. Als grootste inkooporganisatie voor dakdekkersbedrijven zal CONINKO, samen met de producenten en leveranciers, verder bouwen aan een duurzame en kwalitatief hoogstaande dakenbranche.

PERSONALIA

VELUX Nederland

Andry Schol is bij VELUX Nederland in dienst getreden als Channel ­ manager Professionals. Hij is ­binnen de afdeling Marketing & ­Communicatie verantwoordelijk voor de marketing­strategie richting alle professionele doelgroepen.

Volledig gamma dakoplossingen onder één dak

Als grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa kon de BMI Group – met Decra, Icopal, Monier en Klöber – natuurlijk niet ontbreken op Belgian Roof Day. Met hun totaalpakket aan daksystemen hebben de dochterondernemingen voor elk dak de gepaste oplossing in huis.

Icopal presenteerde Parafor Solo GS NOx-Activ. Deze betrouwbare dakbaan uit SBS-elastomeer­-bitumen zuivert de lucht van vervuilende NOx-deeltjes. De afwerking met Noxite-korrels werkt onder invloed van uv-stralen als katalysator en breekt vervuilende stoffen af. Zo kunnen ­bedrijven, maar ook particulieren op eenvoudige wijze een bijdrage leveren aan een schone en duurzame wereld. Voor dakrenovatie stelt Icopal Thermosolo GS voor. Overlagen van oude dakbedekking is met deze flexibele toplaag zeer eenvoudig. De speciale onderzijde garandeert een uitstekende hechting en zorgt voor permanente dampdrukverdeling. ­Blaasvorming tussen oude en nieuwe dakbedekking is zo uitgesloten.

Conduct Technical Solutions breidt uit met nieuwe hoofdvestiging

Donderdag 1 november heeft het team van Conduct Technical Solutions de sleutel in ontvangst mogen nemen van het nieuw te openen pand aan de Aalborg 4 te Barendrecht. Op deze locatie zal het hoofdkantoor van Conduct Technical Solutions gevestigd worden, met daarbij een magazijn van 388 m². Met deze nieuwe locatie in combinatie met het bestaande magazijn in Drunen speelt Conduct in op de enorme groei die het bedrijf doormaakt. De verbouwing zal vier tot zes weken in beslag nemen en de verhuizing staat nog dit jaar gepland.

De JET-Group acquisitie door VELUX is goedgekeurd

De mededingingsautoriteiten van Duitsland en Oostenrijk hebben hun goedkeuring verleend aan de acquisitie, en er worden nu plannen gemaakt voor de integratie van JET-Group in VELUX Group. “De goedkeuring van onze acquisitie van JET-Group betekent dat we nu verder kunnen gaan met het verder ontwikkelen van onze sterke positie in de commerciële markt,” aldus CEO David Briggs.

Albert Cuypgarage Amsterdam ­onderscheiden met ESPA Gold Award

Op 21 november is de door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam onderscheiden met een ESPA Gold Award. De Albert Cuypgarage is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht. Op deze manier wordt efficiënt gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die beschikbaar is in De Pijp. De award is een onderscheiding voor parkeergarages die uitblinken in ontwerp, kwaliteit en klantvriendelijkheid en wordt uitgereikt door Vexpan, het platform voor parkeren in Nederland. De Albert Cuypgarage is de 13de parkeergarage in ­Nederland die onderscheiden is met een ESPA Gold Award.

Labels