Roofs 2018-12-50 Verweerde vogelkijkhut verduurzaamd en verfraaid

Dak van het Jaar 2018

In opdracht van Natuurmomenten is een kijkhut in natuurgebied It Hegewiersterfjild verfraaid én verduurzaamd. Het houten bouwwerk kreeg een bedekking van Resistit® E-SK: gewapende EPDM-stroken met een SBS-bitumen cacheerlaag.

Natuurgebied It Hegewiersterfjild ligt in het zuidwesten van de Friese gemeente Harlingen. Vanuit de kijkhut, die bereikbaar is vanaf een 600 meter lang verhard pad, heb je een goed uitzicht op een groen en waterrijk landschap met vogels. Meer dan 30 vogelsoorten broeden hier, waaronder scholekster, kluut en bontbekplevier.

Boothuis

De kijkhut is in 2008 ontworpen en gebouwd door leerlingen van het Simon Vestdijk College in Harlingen en de ­Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden. De leerlingen maakten de hut van onbehandeld Lariks en Douglas hout, in de vorm van een boothuis met ronde boeg.

“Na verloop van tijd verweerden de houten delen”, zegt Richard Hanse, adviseur gebouwen van Natuurmonumenten. “Bovendien waren er lekkages. We besloten om de hut te renoveren. In de zomer van 2018 is het bouwwerk opgeknapt.” In opdracht van Natuurmomenten voerde Schadenberg Dakwerken de werkzaamheden uit. Op de bestaande houten delen kwam een dakbedekking in de vorm van Resistit® E-SK: een EPDM met een gevulkaniseerde glasdraadwapening op een SBS bitumen. De keuze viel op dit materiaal, onder meer vanwege de tijdloze uitstraling en lange levensduur.

Schadenberg Dakwerken had goede ervaringen opgedaan met dit materiaal bij de renovatie van ongeveer twintig ­molenkappen. Vooraf aan de applicatie van de 100 vierkante meter dakbedekking op de kijkhut werd het hout schoongeborsteld en voorzien van een FG35 primer. Dat is een primer op basis van synthetisch rubber en harsen, met een droogtijd van 35 minuten. De 1,6 mm dikke EPDM werd vervolgens thermisch gelast op het geprimerde hout. Ook de overlappen werden gelast met warme lucht. Volgens Dirk Groen van Schadenberg Dakwerken was het werk één groot complex detail. Vanwege de complexiteit en het speci­fieke dakbedekkingsproduct werd het project uitgevoerd door twee gespecialiseerde vakmensen. Op de opgeleverde kijkhut is een waterdichte garantie van 10 jaar afgegeven.

Geluidsarm werken

Schadenberg Dakwerken besloot in overleg met ­Natuurmomenten om in de zomer van 2018 de werk­zaamheden uit te voeren. Oftewel na het broedseizoen. In totaal nam het renovatieproject enkele weken in beslag. De vakmensen maakten zo min mogelijk geluid op locatie. Er stond daarom bijvoorbeeld geen radio aan. Het enige geluid was het ­snorren van de stroomaggregaat.

Omdat de kijkhut alleen met een looppad te bereiken was, werd voor het transport vanaf de parkeerplaats een ‘bolderkar’ ingezet. Met die kar vervoerde Schadenberg onder meer steigers, aggregaat, lasapparatuur en ladders. Door deze en andere inspanningen is het fraai ontworpen gebouw weer voor een lange periode bestemd tegen diverse weersinvloeden. ■

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen

Veelzijdig materiaal

Resistit® E-SK wordt niet alleen gebruikt als waterdichte bedekking van hutten en molenkappen. Bouwers gebruiken het product ook voor de afdichting van ramen, dorpels, gevelelementen, funderingen en kelderwanden. Het is elastischer dan DPC folies en onderscheidt zich van de standaard EPDM producten door de interne wapening. Het product heeft een levensverwachting van meer dan vijftig jaar, is niet onderhevig aan temperatuurschommelingen en is ­makkelijk te verwerken op allerlei type ondergronden. Het wordt op rol geleverd in stroken van 100 tot 1000 mm breedte en 20 meter lengte, inclusief verwijderbare antikleeffolie van PE.

  • Opdrachtgever: Natuurmonumenten, ‘s-Graveland
  • Dakdekker: Schadenberg Dakwerken, Hem
  • Leverancier: Carlisle Construction Materials, Kampen

Labels