Roofs 2018-06-58 Nieuwslijn Special Daglicht

Norm voor vlakglas van gebouwen gepubliceerd

NEN heeft onlangs NEN 3569 ‘Vlakglas voor gebouwen - ­Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend glas’ ­gepubliceerd. Deze norm geeft antwoord op de regeling van betrouwbaarheid. NEN 3569 geeft eisen voor verticaal ­geplaatst, rondom lijnvormig opgelegd vlakglas, toegepast als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken. Doel van de norm is het beperken van het risico van lichamelijk letsel door het breken van glas ten gevolge van een stootbelasting door personen. Gedoeld wordt op letsel door scherven en letsel door vallend glas. Letsel door het bezwijken zelf wordt geregeld in NEN 2608 (over het draagvermogen en de vervormingen van vlakglas; methode Fine & Kinney). Deze norm vervangt NEN 3569:2011

3.480 m² koepel voor Aqua Mundo Center Parcs

Na 18 jaar is de koepel van zwembad Aqua Mundo in Center Parcs Kempervennen vervangen. Met 900 nieuwe 3-wandige, heldere koepels is in slechts 4 weken een koepeloppervlak van 3.480 m² gerealiseerd voor nog meer daglicht.

JET BIK en Cornelissen Aannemingsbedrijf bv hebben in dit korte tijdsbestek de oude schil van koepels vervangen door ­3-wandige kunststof slagvaste koepels. Het geraamte is wit geschilderd. De heldere 3-wandige koepels zijn voorzien van hoogwaardige ­afstandprofielen die zorgen voor een goede isolatie. Er is bewust voor kunststof gekozen, omdat dit lichter is voor de constructie. Het totale koepeloppervlak met 900 koepels zorgt ervoor dat elke bezoeker van het zwembad straks kan genieten van een zee aan daglicht.

Combinatie van daglicht en led-licht

Illumy by Luxlight is een platdakraam met geïntegreerde ledverlichting. Vier vragen lagen aan de ontwikkeling van Illumy ten grondslag:

  • ‘Hoe krijgen we het meeste daglicht in een woning?’
  • ‘Hoe krijgen we de lichtkleur zo natuurlijk mogelijk?’
  • ‘Hoe kunnen we met kunstlicht zorgen voor aanvullende verlichting op donkere momenten?’
  • ‘Hoe kunnen we een energiezuinig dakraam maken dat in de winter energie genereert en in de zomer warmte tegenhoudt?

De designers vonden de antwoorden en zijn erin geslaagd om ze te verenigen in één ontwerp. Door een Illumy-platdakraam komt het meeste daglicht in de woning. Door de toepassing van Crystall HR++ triple glazing is het daglicht natuurlijk en kleurecht. Het kan met koel wit of sfeervol warm kunstlicht op een gedoseerde manier worden aangevuld. De isolatiewaarde en buitenzonwering maakt dit platdakraam geschikt voor energieneutraal bouwen.

Recordaantal inschrijvingen voor ­International VELUX Award 2018

Een recordaantal van 3318 teams heeft zich dit jaar aangemeld om mee te dingen naar de International VELUX Award (IVA). De competitie is de grootste wedstrijd voor architectuurstudenten in zijn soort. De teams strijden om een prijzenbedrag van maximaal € 30.000 en de kans om hun daglicht­projecten te presenteren aan een jury met inter­nationaal gerenommeerde architecten tijdens het World Architecture Festival eind november in Amsterdam.

Veel daglicht zien heeft positieve invloed op nachtrust

De kwaliteit van de nachtrust zou een positieve invloed krijgen door het licht waaraan mensen gedurende de dag worden blootgesteld. Chronobiologiewetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen deden van 2014 tot 2016 onderzoek onder 20 jonge, gezonde proef­personen. Zij werden op verschillende momenten in het jaar in hun thuisomgeving getest. Zij droegen kleine dataloggers die zowel de lichtintensiteit die zij te zien kregen maten, als de diepte van hun slaap op basis van EEG-signalen. Uit de resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep, bleek dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere, ononderbroken slaap in de volgende nacht. Ook geldt dat hoe vroeger mensen in de ochtend worden blootgesteld aan fel licht, hoe vroeger ze ’s avonds in slaap vallen.

FAKRO Nederland lanceert campagne ‘t Mooiste licht

Dakramen kunnen veel meer bijdragen aan woonbeleving, comfort en duurzaamheid dan nu het geval is. FAKRO Nederland, specialist in ramen voor hellende en platte daken, brengt die boodschap deze lente voor alle woonconsumenten in haar nieuwe campagne ‘t Mooiste licht.
“Jaarlijks verkopen we vele duizenden dakramen via de bouwwereld voor nieuwbouw en renovatie­projecten in Nederland. Omdat we willen bijdragen aan woonbeleving, comfort en duurzaamheid willen we vooral consumenten inspireren hoe zij de mogelijkheden van daglicht in huis kunnen vergroten. Want licht doet leven en geeft kleur aan je dag en aan de ruimtes in huis”, zegt Theo Peters, directeur van FAKRO Nederland. “Daarom deze campagne waarin we woon­consumenten uitnodigingen om samen met FAKRO ‘t mooiste licht in huis te creëren.”

Glasstec verkleint kloof theorie en praktijk

De jubileumeditie van Glasstec wordt volgens een vernieuwd concept van 23 tot 26 oktober 2018 georganiseerd in Messe Düsseldorf. Naast een nieuwe look zal het conferentieconcept nog meer toegevoegde waarde bieden voor alle doelgroepen van bezoekers. Met een groot aantal presentaties biedt de conferentie in hal 10 diepgaande achtergrondkennis en wordt de kloof tussen theorie en praktijk verder verkleind. Aftrap van het evenement op de ochtend voor de beurs zal de technologieconferentie ‘function meets glass’ zijn. Op dinsdag presenteren de partners HVG-DGG en BV Glas de thema’s glasproductie en -markten. De thematische focus op woensdag ligt op nieuwe en toekomstige technologieën, gepresenteerd door de Duitse Engineering Federation (VDMA). Op donderdag vindt een op architectuur gericht ochtendprogramma plaats.

Labels