Roofs 2017-11-22 Het Rotterdamse Dakenboek illustreert mogelijkheden dakgebruik

Nieuw gebruik van dak en stad

Rotterdam was in 2008 één van de eerste drie steden met een programma voor groene daken en is sindsdien zeer vooruitstrevend in de realisatie van ­gebruiksdaken. Onlangs werd Het Rotterdamse Dakenboek gepresenteerd, waar inspirerende daken in worden beschreven en de diverse betrokkenen hun visie op het dak uiteenzetten.

Auteur Esther Wienese, foto: Marieke Odekerken

Het fraai vormgegeven boek is een uitgave van nai010 ­uitgevers. De auteur, Esther Wienese, interviewde voor het boek zo’n 50 dakexperts en dakeigenaren op locatie. Naast schrijver voor o.a. de gemeente Rotterdam is zij werkzaam als gids in Rotterdam. Zij was tevens verantwoordelijk voor de sponsorwerving en de productie van het boek. Het boek werd op 1 november 2017 gelanceerd tijdens het Rotterdamse Binnenstadsymposium 2017 en daags erna met een dakenwandeling voor de pers.

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland.
Dit is het gevolg van de wederopbouw na het bombarde­ment op 14 mei 1940. Het totale oppervlakte plat dak bedraagt zo’n 14,5 miljoen m². De gemeente Rotterdam experimenteert al met daken voor natuur, verkoeling en de opvang van regenwater. Horeca-ondernemers organiseren evenementen op daken of verbouwen er hun eigen kruiden en groenten. Gezinnen die in de binnenstad willen wonen zoeken bij gebrek aan een tuin hun buitenruimte hogerop en anderen bezitten een eigen daktuin, al dan niet met zwembad of jacuzzi.

Dakenwandeling

Tijdens de dakenwandeling voor de pers werd getoond op welke manieren het dak kan bijdragen aan een aangename stad. De Dakakker op het Schieblock is in Roofs al meerdere malen onder de aandacht gebracht. Dakboer en dakimker Wouter Bauman lichtte de diverse aspecten toe voor de ­aanwezige journalisten. Het dak heeft internationaal hoge ogen gegooid als eerste openbare dakakker in Europa. Het vervult op lokaal niveau een belangrijke sociale rol: het tuinonderhoud en de teelt van biologische groenten, kruiden en (eetbare) bloemen wordt door vrijwilligers uitge­voerd. Tevens wordt op het dak het educatieprogramma ‘Dakkennie’ uitgevoerd. In het kader van dit programma maken leerlingen van basisscholen kennis met diverse gewassen en krijgen ze les over het verbouwen van groenten, kruiden en het houden van bijen op het dak. Maar ook over waarom groene daken voor de stad belangrijk zijn en wat het voordeel is van het verbouwen van groenten.

Een ander fraai voorbeeld betreft Het Timmerhuis, een ­ontwerp van Rem Koolhaas dat aan het monumentale Stadstimmerhuis is gebouwd. Het bovenste deel van de nieuwbouw bestaat uit appartementen, die over verschillende lagen getrapt zijn aangelegd. Daardoor zijn op meerdere niveaus, en aan verschillende zijden, dakterrassen aanwezig. Het bezochte dakterras (niet toegankelijk voor het publiek) biedt een spectaculair uitzicht op het Rotterdamse centrum.

Het dak van het Groothandelsgebouw is normaal gesproken alleen toegankelijk voor de mensen die in het gebouw werken, maar vorig jaar was het dak via een trap te bereiken voor het publiek: ruim 368.000 mensen bezochten in een tijdsbestek van vijf weken het dak van het gebouw. De in 2015 geopende rooftopbar The Suicide Club, op het dak van het Groothandelsgebouw, is wél toegankelijk voor het publiek. Het is enkel bereikbaar via een goederenlift vanaf het binnenplein, die uitkomt in de keuken. De oprichters vonden dat wel een leuke gimmick: dat bezoekers zich zouden afvragen waar ze nu weer terecht zouden komen. Het boek beschrijft hoe de oprichting van de rooftopbar past in de filosofie om delen van het dak van het Groothandelsgebouw terug te geven aan de stad.

Inspirerend

Het Rotterdamse Dakenboek is bedoeld als een informatief en inspirerend koffietafelboek over wat er allemaal al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn. In het boek vindt men veel informatie over het benutten van platte daken in Rotterdam op het gebied van wonen, werken en recreatie (rood), regenopvang (blauw), vergroening (groen) en energie (geel). Doordat het boek is opgebouwd volgens deze kleuraanduidingen, is een overzichtelijk geheel ontstaan, dat bovendien rijk is geïllustreerd. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen. Het boek wil zodoende laten zien op welke manieren Rotterdam een voorbeeldstad kan zijn voor Nederland – en wellicht ook voor de rest van de wereld.

Labels