Zoeken

Roofs 2017-09-76 Nieuwslijn

agenda

10-12 oktober 2017, Vakbeurs Energie
Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch, Info: www.energievakbeurs.nl

10-12 oktober 2017, Bouw Compleet Hardenberg
Evenementenhal te Hardenberg, Info: www.evenementenhal.nl

11 oktober 2017, Praktijkdag ‘Kwaliteitsborging voor het Bouwen’
De Cantharel te Apeldoorn, Info: www.niemankwaliteitsborging.nl

19 oktober 2017, Trainingsmiddag Brandveiligheid
Solarclarity te Weesp, Info: www.hollandsolar.nl

personalia

DIAC

Per 1 oktober is Dick van Dreven gestart met zijn werkzaamheden als technisch manager voor het Dak Informatie en Advies Centrum (DIAC). Dick van Dreven was de laatste jaren werkzaam als bouwtechnisch adviseur bij VEBIDAK. Het DIAC, sinds de jaren ‘90 operationeel binnen de daken­markt, houdt zich bezig met onafhankelijke inspecties, RI&E’s en kwaliteitsborging bij dakwerkzaamheden voor zowel opdrachtgevers, dakdekkersbedrijven als producenten.

VEBIDAK

Per 1 juli 2017 is Paul Heiligers benoemd tot de ­nieuwe voorzitter van VEBIDAK, de branche­vereniging voor de bitumineuze en kunststof ­dakbedekkingsbedrijven. Heiligers is werkzaam als algemeen directeur bij Kimmenade Groep in Helmond. Hij neemt de hamer over van Rob Bootsman, directeur van BOKO BV Dakdekkers in Westknollendam, die de afgelopen acht jaar het voorzitterschap van VEBIDAK vervulde.

SOPREMA introduceert SOPRASAFE

Als leverancier van oplossingen voor de complete bouwschil bundelt SOPREMA haar interne krachten met Vlutters Tools & Safety. Beide partijen werkten samen aan de ontwikkeling en introductie van SOPRASAFE: permanente veiligheid op het dak.

SOPRASAFE is een verankeringssysteem, ontworpen om één of meerdere mensen te beschermen die op hoogte werken. De leeflijn kan gebruikt worden als valbeveiliging of als ­gebiedsbeperkend systeem en minimaliseert daardoor het risico voor de gebruiker. De ankerpunten worden permanent bevestigd aan de constructie. Een RVS lijnsysteem geeft de dakbetreder de vrijheid om de werkzaamheden op een ­veilige en verantwoorde manier uit te voeren.

VERHUIZING

Esdec levert en produceert al meer dan 10 jaar montagesystemen voor zonnepanelen. Het succes van de producten heeft de enorme groei van de afgelopen jaren verder versneld. Om te kunnen blijven groeien, innoveren en professionaliseren, verhuist Esdec naar een nieuw pand. Het nieuwe adres per 29 september 2017 is:
Londenstraat 16 - 7418 EE Deventer - 085-7607 220 (ongewijzigd)

Nieuw EU-project ontwikkelt betaalbare ­oplossingen voor energieneutraal bouwen

Het EU-project AZEB ontwikkelt een integrale methodo­logie om kosteneffectief energieneutraal te bouwen. AZEB betekent ‘affordable zero energy buildings’, de nadruk ligt dus op betaalbaarheid. Met 2020 in zicht moet het tempo van energieneutraal bouwen omhoog, maar men vindt het vaak te duur. Bestaande technische, procesmatige en beleidsmatige oplossingen worden verzameld, doorontwikkeld en geïntegreerd. Ook worden trainingsprogramma’s ontwikkeld. In het project werken 8 partners uit 6 landen samen tot eind 2019. In Nederland is DNA in de Bouw erbij betrokken.

Dakpark Rotterdam wint VHG Groenprijs

Op 5 september, Duurzame Dinsdag, werd de VHG Groenprijs uitgereikt aan Dakpark Rotterdam, het grootste openbare park op een dak van Europa. Dakpark is het resultaat van een bewonersinitiatief, dat ongeveer 18 jaar geleden ontstond. Samen met de stad en projectontwikkelaars heeft de buurt het park ontworpen. Sindsdien zetten bewoners zich blijvend in voor een veilig, mooi, schoon en ­gezellig park. De jury was vol lof over dit project: “Groen is ­gezond en een groen dak bespaart energie én draagt bij aan een klimaatbestendige stad. Met Dakpark Rotterdam verbindt groen bovendien de mensen die er wonen. Door het ‘van de wijk’ te maken is dit een duurzaam succes,” aldus het juryrapport.

Ketensamenwerking aanleiding voor nieuwbouw

De Groot Vroomshoop investeert in een nieuwe productielijn voor houten daken. Verwacht wordt dat deze geautomatiseerde dakenlijn zo’n 20% extra productiecapaciteit oplevert. Dat betekent dat men daken voor vijftien woningen per dag kan realiseren. De productiegroei in daken is het gevolg van een goede keten­samenwerking. Door diverse samenwerkingsverbanden met bouwpartners kan er efficiënter en succesvoller worden gebouwd.

Werkgevers energiesector verwachten explosieve groei

Het optimisme over de arbeidsmarkt onder ­Nederlandse werkgevers houdt aan en neemt in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw verder toe. Het werkgelegenheidscijfer komt, net als in het derde kwartaal, uit op +6%. In de energiesector is het werkgelegenheidscijfer zelfs +20%. Dit blijkt uit de ­ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q3), gehouden onder 59.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland. Sinds begin 2009 is het werkgelegenheidscijfer niet meer zo hoog geweest.

“Dat de werkgelegenheidsverwachting zo positief is, is uiteraard goed nieuws. Toch komen we langzaam aan het eind van die groei, simpelweg doordat er meer vraag naar personeel is dan aanbod,” aldus José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland. “In heel Europa zie je dat de druk op de arbeidsmarkt verder zal toenemen in een aantal specifieke sectoren. Ik verwacht dat deze uitdagingen, die deze druk met zich meebrengt, terug te zien zijn in het vierde kwartaal.”

Dakgootpreventie introduceert dakvoetprofiel

Naast de dakgootroosters, marter-vogelprofielen en solarprofielen heeft Dakgootpreventie een nieuw product op de markt gezet: het ‘dakvoetprofiel’. Waar het marterprofiel de ruimte tussen de onderste panlat en de dakpannen afdicht, maar de ruimte vanaf de panlat naar de dakgoot niet, doet het dakvoetprofiel dit wel. Dit 1,5 mm dikke aluminium profiel wordt bevestigd op de onderste panlat door middel van schroeven. De stevige aluminium vingers dichten de ruimte af tussen de panlat en de onderzijde van de dakpannen, waarbij de ventilatie gewaarborgd blijft. Het aluminium zetwerk is voorzien van ventilatieopeningen waardoor er ook ventilatie is onder de panlatten. Het onderste, dichte gedeelte van het dakvoet­profiel sluit de ruimte af van de onderste panlat tot aan de dakgoot. Bovendien is de combinatie dakgootrooster - marterprofiel niet nodig wanneer men enkel wering tegen plaagdieren wenst en geen wering tegen blad wil. Het afgebeelde zwarte solarprofiel werd geplaatst zodat de huismus wel kon blijven nestelen, maar steenmarters niet naar binnen konden dringen.

Monier introduceert lichtgewicht betonpan Aerlox

Een betonnen dakpan weegt gemiddeld 42 kg per m². Monier heeft een sterke en lichte betonnen dakpan ontwikkeld met een gewicht van minder dan 30 kg per m²: de Aerlox. De dakpan is zo’n 30% lichter en heeft dezelfde sterkte en duurzaamheid als de gemiddelde betondakpan. Dit maakt het werk voor de dakdekker gemakkelijker en sneller, bespaart op de dakconstructie en betekent minder transport.

De nieuwe betondakpan is voor het eerst in de stad Groningen toe­ge­past, waar BAM Wonen in opdracht van woningcorporatie Nijestee 56 eengezinswoningen energiezuinig renoveerde. De opdrachtgever koos voor deze lichtgewicht betonnen dakpan, want minder gewicht op het bovenste deel van de woning betekent een groter traagheids­moment bij een aardbeving.

Lancering eerste groene vogeldak in Nederland

De toenemende verstedelijking binnen Nederland heeft een negatief effect op de leefomgeving van vogels. Door meer groen toe te passen, zorgen we ervoor dat steden leefbaar blijven voor stadsvogels. Zo bieden platte daken bijvoorbeeld een enorm potentieel aan ruimte om meer groen in de stad te creëren en daarmee ook het leefgebied van vogels uit te breiden. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland en Vivara Pro heeft Sempergreen het groene vogeldak ontwikkeld, wat op dinsdag 5 september is onthuld op het kantoorgebouw ‘Acanthus’ van de ING in Amsterdam. Met de introductie van dit allereerste groendak voor vogels, in het bijzijn van ­Sempergreen, Vogelbescherming Nederland en Vivara Pro, wordt een belangrijke stap in de goede richting gezet.

Dakraam voor monumentale gebouwen

VELUX heeft speciaal voor monumentale gebouwen een dakraam ontworpen. Niet alleen de esthetische kenmerken, maar ook het gebruik van bijzondere materialen zoals zink en koper maken het raam uitermate geschikt voor monumenten. Door de technische eigenschappen, zoals hoge isolatiewaarden, voldoet het dakraam tegelijkertijd aan het comfort van moderne dakramen.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het dakraam was de grootschalige renovatie van een monumentaal pand in het Deense plaatsje Nykøbing Falster. VELUX liet onder meer acht nieuwe dakramen plaatsen in de zolder van het pand. Het agentschap voor Cultureel Erfgoed in Denemarken heeft de renovatie goedgekeurd. Ook de dakramen kwamen door de test.

Dag- en kunstlicht verenigd in het grootste platdakraam

‘Illumy by Luxlight’ verenigt dag- en kunstlicht in het grootste dakraam. Zo is er op ieder moment het meeste daglicht met een natuurlijke lichtkleur in de woning. Het product is geschikt voor energieneutrale woningen en zelfs passiefbouw.

De platdakramen voldoen aan het Bouwbesluit en zijn gemakkelijk ­toepasbaar in ieder ontwerp. Geen aluminium tussenprofielen, maar een gepatenteerd verbindingssysteem op basis van ‘structural glazing’. Zo zijn de glasvlakken in het platdakraam profielloos met elkaar verbonden. De hellingshoek van alle modellen is slechts 5°. Dit draagt bij aan een strak ogend geheel in het dakvlak. Het Illumy ­platdakraam is leverbaar in drie modellen: het lessenaarsdak tegen de muur, het vrijstaande lessenaarsdak en het zadeldak.

Subsidie CvAE voor SBD-campagne Veilig laddergebruik

De arbovoorlichters/MVK van de paritaire Stichting Bedrijfstakregelingen ­Dakbedekkingsbranche (SBD) zetten zich al ruim 15 jaar in voor veilig en gezond werken op het dak, voornamelijk voor werkgevers en werknemers die vallen onder de CAO BIKUDAK.

Een van de belangrijkste risico’s in de platte dakenbranche is valgevaar. Tijdens hun objectbezoeken constateren de arbovoorlichters maar al te vaak dat de ladder onvoldoende of niet geborgd is. Hierdoor kunnen de werknemers hun werkplek, het dak, niet veilig bereiken en verlaten.

Het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE) heeft SBD subsidie verstrekt voor de aanschaf van ladderborgriemen. Met het aanbrengen van zo’n ­ladderborgriem staat de ladder stabiel en kan niet van de dakrand loskomen. De arbovoorlichters van SBD reiken in 2017 deze ladderborgriemen uit tijdens hun objectbezoeken. Hierbij wordt de ladderborgriem gelijk praktisch toegepast (zie foto). Dakdekkers zijn erg positief over deze aanpak.

Warmteservice opent 55ste vestiging in Uithoorn

Aan de Amsterdamseweg 15A in Uithoorn opende ­Warmteservice op 25 september de deuren van een nieuwe vestiging. Het bedrijf groeit gestaag en met deze opening heeft men inmiddels 55 vestigingen in Nederland.