Zoeken

Roofs 2017-08-03 De Roeptoeteraar

Waarschijnlijk herkent u dit wel. U bent lekker met uw werk bezig, de planning wordt gehaald en de kwaliteit van het werk vervult u met trots. Dan verschijnt hij ten tonele: de Roeptoeteraar. Meestal een collega van uw klant. En hij weet het altijd zeker: uw mannen werken niet volgens de normen! Ze zijn niet goed bezig!

In ons geval waren we in het centrum van een stad ­bezig met het transporteren van materialen. Vanuit een zeer beperkte ruimte moesten materiaal en materieel over een gebouw naar het dak. Volgens de man in kwestie moest dat hijsen heel anders: zo mochten we helemaal niet werken! Op mijn vraag welke norm hij bedoelde, had de Roeptoeteraar geen antwoord. Maar hij had dat op een cursus gehoord, dus hij wist het zeker.

Aan onze verklaring dat alles volgens de regels werd ­uitgevoerd, met een gekwalificeerde machinist, werkend met gekeurde machines en hulpmaterieel, iemand die echt geen risico’s neemt in een afgezet gebied, had hij geen boodschap. Wij werkten niet volgens Joost-weet-welke-norm en als we niet stopten, werd Handhaving van Bouw en Woningtoezicht gebeld.

U raadt het al: wij gingen door en er kwam een inspecteur. Deze legde het werk tijdelijk stil, controleerde de situatie en de papieren en constateerde toen dat alles klopte. Met een vriendelijk “Dank u voor uw medewerking en gaat u fijn verder met de werkzaamheden” verliet hij de bouwplaats weer.

En deze herkent u vast ook. De uitvoerder van een werk komt u vertellen dat volgens iemand bij de opdrachtgever, naam en rugnummer blijven onbekend, de ballastlaag niet voldoet. Deze Roeptoeteraar heeft op internet gezien dat u opzichtig de fout in gaat op dit werk. Hij heeft de opzichter geadviseerd alles goed uit te laten zoeken. Natuurlijk zoekt deze niets uit: hij vraagt de uitvoerder om de ballastberekening en deze legt dat, heel ouderwets, weer bij u op het bordje.

Uiteraard kunt u aantonen dat de werkzaamheden volgens de eisen die worden gesteld aan goed vakmanschap worden uitgevoerd. Maar wéér moet u het dossier in duiken en met berekeningen uw gelijk aantonen. De tijd die u besteedt aan deze ongegronde klacht moet u dan maar weer zien als een investering in de toekomst. Jammer is dat de Roetoeteraar nooit zijn gelijk hoeft aan te tonen. Dat vindt hij niet zijn taak. Hij weet het en hij heeft gelijk totdat wij kunnen laten zien dat onze keuzes correct zijn.

Natuurlijk zijn er nog meer voor­beelden van Roeptoeteraars. Maar daar gaat het niet om.

De Roeptoeteraar heeft de nieuwe trend in onze samenleving gezet en helaas ook bij ons in de dakenwereld. Jammer genoeg zijn ze bijna niet herkenbaar. Op de allergrootsten na dan, die komen we tegen in de mondiale politiek. De anderen kunnen onherkenbaar door het leven gaan, totdat ze plotseling van zich ­laten horen. Luid, duidelijk en veelal halve waarheden vertolkend, waarmee ze bijna altijd een welwillend oor vinden in het publiek dat ze willen bereiken. Eén ding is zeker: een beetje Roeptoeteraar bezorgt extra werk, meestal veel extra onbetaald werk, dus werk waarop u en ik niet zitten te wachten.

Oké, soms, héél af en toe, heeft de Roeptoeteraar gelijk. Maar dat wist hij niet, dus dat telt niet.

Theo Wiekeraad