Zoeken

Roofs 2017-04-10 Museum Voorlinden heeft het Dak van het Jaar 2016

Juryrapport Dak van het Jaar 2016

Op 24 maart 2017 werd Museum Voorlinden te Wassenaar uitgeroepen tot het Dak van het Jaar 2016. Hieronder vindt u de integrale tekst van het juryrapport.

Het Dak van het Jaar is een prijs die de kwaliteit van de ­dakenbranche wil tonen en vieren, en zodoende deze ­kwaliteit wil bevorderen. De mogelijkheden op het dak worden steeds uitgebreider. De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie en zonnewarmte nemen een vlucht, het aantal vierkante meters begroeide daken neemt zienderogen toe, de manieren om het dak in te zetten als antwoord op tal van maatschappelijke vraagstukken worden talrijker. De luchtkwaliteit, de biodiversiteit, het ruimtegebrek, het energievraagstuk – het antwoord ligt steeds vaker op het dak.

In dat licht bezien, is het jammer dat de inzendingen voor het Dak van het Jaar 2016 eigenlijk maar gedeeltelijk een afspiegeling vormen van de ongelooflijk spannende ontwikkelingen die de dakenbranche op dit moment laat zien. Aan de huidige lijst nominaties is af te lezen hoe divers en vooruitstrevend de dakenbranche in pakweg het afgelopen decennium is geworden. Nu de economie weer aantrekt, blijkt ook dat er van alles mogelijk is – en dat er gelukkig nog voldoende vakmanschap in de branche is overgebleven om deze mogelijkheden te realiseren. Al moet hier direct ook de kanttekening bij worden geplaatst dat de jury van mening is dat ook bij de hier genomineerde projecten niet altijd een optimaal resultaat is behaald.

Zeer gecharmeerd was de jury van de twee begroeide daken in de nominatielijst. Bij het Zorgplein Brunssum is een buitengewoon innovatieve oplossing gevonden om het hemelwater gecontroleerd af te voeren, een oplossing die bovendien in samenwerking met diverse partijen, en door een combinatie van verschillende systemen is bewerkstelligd. Het Atlas Theater in Emmen is natuurlijk bijzonder vanwege de spectaculaire vormgeving van het dak, die zeer hoge eisen stelden aan de dakdekkers van het dakdekkerbedrijf die het dak waterdicht moesten maken.

Een ander dak, met o.a. een groendak, trok de aandacht omdat deze mooi de maatschappelijke functie die het dak kan hebben illustreert. De Basisschool Oog in Al kreeg een fietspad over het dak, waardoor verschillende delen van Utrecht met elkaar werden verbonden. Tevens kreeg de school een educatief groendak en op een derde dak werden zonnepanelen aangelegd. Al met al een prachtig voorbeeld van meervoudig dakgebruik dat op een zeer degelijke en zekere manier is uitgevoerd door de partners van Leven op Daken.

Duurzaamheid is een belangrijk thema waar kansen liggen om onderscheidend zijn. De twee gemeentehuizen op de lijst, die van gemeente Smallingerland in Drachten en die van de gemeente Horst aan de Maas, zijn daar sprekende voorbeelden van. Met name het laatstgenoemde dak, dat van het gemeentehuis Horst aan de Maas, is een fraai visitekaartje voor de dakenbranche. Ook hier een combinatie van systemen, namelijk een witte, reflecterende dakbedekking met een zonne-energiesysteem. De innovatieve manier van asbestsanering, terwijl het gemeentehuis gewoon in bedrijf bleef, maakte indruk op de jury.

Van het clubhuis van de fusievereniging Hockey Club Schiedam en de uitbreiding van de skibaan van Snowworld Zoetermeer was de jury vooral gecharmeerd van de esthetische kwaliteiten van de daken. Hierdoor werden hoge eisen gesteld aan de verwerkende bedrijven, met fraaie resultaten als gevolg.

Daglichttoetreding is een ander thema dat kennelijk aan ­belang wint. Op deze lijst staan drie bijzondere glasdaken, dat van het winkelcentrum Docks Bruxsel in Brussel, de ­Keukenhof in Lisse en het dak van Museum Voorlinden in Wassenaar. Bij de twee eerstgenoemde daken gaat het eerder om een overkapping van een buitenruimte, waar bijzondere esthetische en logistieke eisen werden gesteld.

Uit deze bijzondere lijst vond de jury vier projecten zo bijzonder dat ze het verdienden om extra in het zonnetje gezet te worden: Basisschool Oog in Al, Keukenhof Lisse, Atlas Theater in Emmen en Museum Voorlinden. Uit deze lijst heeft de jury unaniem een dak verkozen dat van een buitencategorie is. Waar vaak het dak als uitgangspunt wordt genomen, waarna wordt gekeken welke functies daar aan kunnen worden toegevoegd, ging het hier andersom: men ging uit van de functie en keek daarna welk dak daar bij kon worden gemaakt. Het resultaat is een dak dat met recht uniek kan worden genoemd, niet alleen voor het Nederlandse dakenbestand, maar ook internationaal gezien. Museum Voorlinden in Wassenaar is daarom verkozen tot het
Dak van het Jaar 2016.